2013. szeptember 8., vasárnap

Ősz van, ősz 2. rész - Illatok, fények

Sziasztok!

Az őszi sorozatom következő részében a hangulatfokozókról lesz szó, amiket én előszeretettel használok. Mind tudjunk, milyen sokat dob a szobán egy adag gyertya vagy akár egy égősor. Az illatok is nagyon meghatározóak, én ilyenkor a fűszeres illatokat preferálom, de a sütisütés aromáit is imádom :)




Fények


A gyertya és a teamécses sokunk kedvencei. Nem véletlenül vonzódunk hozzá, hiszen már több, mint kétezer éve van használatban. A tűz pedig természetünknél fogva "megbabonáz" minket, én momentán akármeddig el tudom nézegetni a lángját. Még ősember korunkban jó szolgálatot tett az állatok elriasztásában és felmelegített minket; megszemélyesíti az érzelmeket, a szeretetet és a szenvedélyt jelképezi (na meg egy kis forrongást). Soha ki nem haló szokás, hogy ünnepekkor is szívesen nézegetjük tűzjáték formájában. Persze van egy kevésbé szimpatikus vonatkozása, ami a pusztítással és villámlással függ össze, de ezt hagyjuk :D

Egy ideje már divatba jöttek a különböző égősorok és lampionok. Nekünk a nappaliban van roppant művészien elrendezve egy adag piros égősor, ami nagyon hangulatos; de az ágy támlájára rögzítve is csodás. Ha valaki ügyesebb, mint én, akkor még feliratokat is tud vele formálni a falon.

Illatok


Mindenkinek más illat jut eszébe az őszről, nekem az eső, a sütemény, a falevelek, a fűszerek, az alma, a szőlő és a vanília ugrik be róla rögtön. Ma már mindenféle illóolajat, gyertyát, füstölőt és teamécsest megtalálunk; kedvére válogathat mindenki. Persze a kiegészítőknek is több fajtája van, a párologtatók körül van, ami a radiátorra tehető, van, ami alá mécsest kell gyújtani; sőt, még párologtató kövek is léteznek. A füstölőtartóból is sokféle van mindenféle stílusban lehet kapni, például sárkány, aminek az orránál jön ki a füst vagy díszes kerámiatartó; de amikor lusta keresgetni az ember, simán a szobanövénybe is beledughatja. Aztán még vannak elektromos légfrissítők, diffúzorok, potpourrik...a sor végtelen.

Mécsestartók házilag


Szerencsére nagyon jó áron kaphatóak egyszerű, üveg mécsestartók, amiket saját kezűleg is könnyen felturbózhatunk. Nekem nagyon tetszik, amikor dekorkavics, termések vagy szemes kávé kerül a tartóba és ebbe rakjuk a mécsest. Mostanában fedeztem fel egy téliesebb hangulatút, egyszerű befőttes üvegbe sót kell önteni és abba állítani a gyertyát; így két legyet ütünk egy csapásra, mert a meleg hatására a só pozitív hatásai is előjönnek. A befőttesüveget is könnyű dekorálni, üvegfestéken át a szalvétatechnikáig minden jöhet. Magát a gyertyát is csinosíthatjuk, a kedvencem, amikor szép fahéjrudak vannak körberakva és szalaggal átkötve. Amikor már téli a hangulat, anyuval narancsot szoktunk kibelezni, mintákat vágni bele és szegfűszegeket szúrunk bele; ez a legjobb illatú mécsestartó. Bár kevesen tudják, a narancs önmagában is mécses, ha kipucolod a felét és a közepében végigfutó kis fehér valamit meghagyod és meggyújtod olyan, mint egy mécses.


Kedvenceim


Az elmúlt időkben sok dolgot halmoztam fel, akkor fertőződtem meg még jobban, amikor ajándékboltban dolgoztam :D Mellettem nincs olyan, hogy nincs semmi illat a házban.


Az illóolajokra az elmúlt két évben szoktam rá, addig füstölős voltam. Nagyon sokat szereztem be, minden évszakra van megfelelő; örök kedvencem a levendula, de most, hogy jön az ősz és tél, előtérbe került a citrom, az advent, a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs, az alpesi hegyek...szóval van miből válogatni. 


Ezek a kedvenc mécseseim, de fogalmam sincs, mi a márkája :D Van gyertyám is, arra más van ráírva, pedig látszik, hogy ugyan az gyártja. Erőteljes, finom illatuk van és rengeteg félét gyártanak, nekem jelenleg van relax, barnacukor, mézeskalács, karácsonyi, barack és kókuszos illatú. Fellelhetőségi helyük a Spar és az eurós boltok; áruk 250.-ft körül mozognak, mindenképp érdemes egy próbát tenni velük.


Tavaly vettem ezt az Airwick hangulat gyertyát, amit nagyon-nagyon-nagyon imádok, idén veszek még belőle. Emlékeim szerint almás-fahéjas illata van, ami finom és belengi a szobácskámat. De a külső a lényeg, egyrészt gyönyörű az üvege, másrészt meggyújtva változtatja a színét, ami ezzel a mintával csodás. Elektromos illatosítóm is ebből a márkából van, az karamellás illatú; azon kívül, hogy minden váratlan fújásnál szívrohamot kapok, hibátlan.


Legkönnyebben beszerezhető az F&F Home kínálata, sokféle mécsestartó, különböző gyertyák, potpourrik és teamécsek kaphatók pénztárcabarát áron. Legjobban a teamécseseket szeretem, van sok hozzávaló F&F tartóm, amiket szétszórok a lakásban :D Korrekt az illatválaszték, szezonális aromákat is árulnak. 


A Yankee Candle nálam régi-új szerelem, az első tartomat a veszprémi Kredenc boltban vettem és teljesen beleszerettem. Most annyira előtérbe került, hogy megkívántam egy újabb adag vásárlását. Valamiért a tartokat jobban szeretem ebből a márkából, mint a gyertyákat, a probléma csak annyi, hogy nehéz őket cserélgetni, de annyi baj legyen...A mostani illataim a November rain (A nedves falevelek élénk illata, valamint a borostyán és a frissítő levegő üdítő keveréke biztosítja otthon az évszaknak megfelelő hangulatot), Vanilla chai (Egy aromákban páratlanul gazdag és fűszeres recept gyömbérrel, fahéjjal és vaníliával), Salted caramel (Egy tökéletesen ínyenc édesség égetett cukorral, tengeri sóval és lágy vaníliás karamellel), Macintosh spice (Egyszerűen finom... a ropogós, kissé savanykás almaszeletek aromája egy kevés frissen őrölt fahéjjal meghintve) és White christmas (Ezen karácsonyi illat aromája elkalauzolja az erdei örökzöldek és a hűvös, frissen hullott hó világába).


Ők pedig a maradék, amiket a gyorsabb hatás kedvéért szoktam használni. Az Avonos testpermetek nagy részét illatosítónak használom, nem azért, mert rossz vagy ilyesmi, csak így is szuperül funkcionál. Ezt a cukros-szilvás nagy kedvencem, sajnos már régóta nem kapható. A másik spray egy H&M-es almás-fahéjas, kimondottan otthoni illatosításra kitalált termék. És a nagy túlélő, a kedvenc Satya füstölőm, más típust már nem igazán viselek el; de ennek az illata annyira érdekes és finom.

Gyerünk a boltba...

Összeszedtem pár dolgot, amik jó áron beszerezhetőek, hátha megjön mindenki kedve.





12 megjegyzés:

  1. Színekben a narancs, sárga, piros és zöldes színek dominálnak nálam ilyenkor, és illatban is azt keresem, ami ezeket hozza elő. Citrom, narancs, csoki-narancs, fahéj.
    Olyan Airwick nekünk is van, és furcsa, mert melegben érezni lehet az illatát még mindig annak ellenére, hogy nem volt meggyújtva már régen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam valamiért a zöld kiesik, sosem szerettem :/ Hmmm a csoki-narancsról mindig a Boci Aero jut eszembe :D

      Törlés
  2. Van egy csomó illatos mécsesem és imádok gyertyázni, tüzet nézegetni, ennek ellenére nagyon ritkán gyújtok gyertyát, valahogy mindig elfelejtem :S Alig várom az igazi őszt! Most ugyan hálószobát újítunk, nem fogok tudni őszi dekorációt venni, de majd valami alternatív megoldást ki fogok találni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont most tartotok a hálónál? Remélem fűtésszezonig sikerül befelezni! Nem is kell venni, csak összegyűjtögetni :) Nekem kimondottan tetszenek a makkok, a dió és a gesztenye, önmagukban is olyan szépek; a lehullott falevelekről nem is beszélve :)

      Törlés
  3. Oh, a Yankee Candle tartok, ezek közül nekem a Vanilla Chai a kedvencem! :) Én is odavagyok az őszi fényekért és illatokért, remélem, idén már belendülhetek a dekorálásba, nem úgy, mint tavaly. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, nekem pont a Vanilla Chai tetszik a legkevésbé, nekem egy nagyon picit erős; talán az almás-fahéjas a kedvencem :) Remélem lesz alkalmad végre díszíteni!

      Törlés
  4. ohh i love yankee candles!! you got some yummy ones perfect for winter and fall :) i love apple and cinnamon flavor ones!! smells like pie hehe :)

    VálaszTörlés
  5. nagyon tetszik a bejegyzésed, én is imádom a gyertyákat :)

    VálaszTörlés
  6. Az F&F gyertyáknak szerintem annyira nincs illatuk,vagy ha van az annyira nem tartós...Nem szeretem:S

    VálaszTörlés
  7. barnacukor illatmécses :O nagyn jó kis poszt, kedvem lett sütit sütni és gyertyákat venni :D :)

    VálaszTörlés