2015. november 29., vasárnap

Adj és tedd szebbé mások ünnepét

Sziasztok!
(hangulathozó)


A mai nappal elkezdődött az advent, ami az év egyik legcsodásabb időszaka. Nekem nagy kedvencem, mert ilyenkor fordítok arra időt, hogy megálljak és tegyek azért, hogy jobb ember legyek, és figyelmesebb a környezetemmel szemben. Szeretek adni, én vagyok az a fura nő, aki már szeptembertől azt figyeli, hogy vajon mivel lehet a legtöbb örömet okozni. Arról már ne is beszéljünk, hogy a matrica már egy hete fent van az ablakon és alig várom, hogy holnap beszabaduljak a Kikbe...



Viszont szeretek másokra is időt fordítani.



 Adni és mosolyt csalni mások arcára a világ egyik legjobb dolga, ezért szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy bizony sokan vannak, akiknek ez az ünnep sajnos nem a felhőtlen pihenésről szól. Sokan  nem fogják félholtra enni magukat, akiknél nem lesz indokolatlanul sok csillogó ajándék a fa alatt. Decemberben több lehetőségünk is van arra, hogy az éhező családokon vagy éppen az elhagyott gyerekeken segítsünk. Számos nagy üzletben szoktak ilyen kitelepüléssel élelmiszereket gyűjteni, ahol a legalapvetőbb termékeknek is örülnek (pl. tészta, étolaj), de itt egy kis karácsonyi édesség a non plus ultra :)


Az egyik legismertebb akció a Cipősdoboz akció, ami egyre elterjedtebb hazánkban. Talán ez egy kicsit személyre szólóbb kedvesség, hiszen egy szép, karácsonyi csomagban egy általunk kiválasztott korú és nemű gyereknek tudunk játékokat, édességet, képeslapot vagy akár iskolai eszközöket adni. Csodás belegondolni, hogy van olyan kisgyerek az országban, aki talán -csak- a mi ajándékunktól lesz boldog, akinek szebbé tehetjük a karácsonyt.
Az állatbarátok is könnyen tudnak kedveskedni, hiszen a menhelyen tápok mellett a régi takarókat és rongyokat is szívesen fogadják.  Persze érdemes lokálpatriótának lenni és először a helyben rendezett gyűjtéseket számba venni; nálunk a gyermekotthonnak szoktak gyűjteni, de van itt a környéken több menhely, öregek otthona és hajléktalan szálló is.


Én minden évben kiválasztok pár lehetőséget az adakozásra. Idén egy nagyon szuper kezdeményezésen vettem részt segítőként és adományozóként, egy Jótékonysági hajvágáson Környén. Ez a nap nevelőszülőknél elhelyezett és nevelőotthonban élő gyerekekről szólt; nagyon szuper fodrászok szépítették meg őket, kaptak csillámtetkót, arcfestést és sok sütit, édességet. Eszméletlen jó nap volt, a gyerekek pedig tündériek voltak! Ma a Tescoban belefutottam egy ételgyűjtésbe, a segítségért cserébe Nosaltys receptkönyvet küldenek majd e-mailben. Pár száz forintot költöttem, de valakinek ez nagy segítség lehet.
A december emellett arra is jó alkalom, hogy a lakhelyünkkel is jobban megismerkedjünk, mert sok ingyenes ünnepi műsor van, amire érdemes elmenni. A templomokban nagyon hangulatos koncerteket szoktak szervezni és mindenhol vannak helyi tánccsoportok, akiknek érdemes elmenni az előadásukra. Nem kell pénzt költeni ahhoz, hogy a december jól teljen, sőt, még mások öröméhez sem, hiszen mindenkinek van otthon jó állapotú, de megunt ruhája és játéka.

Gondoljatok másokra, segítsetek, hogy mindenkinek szép legyen a karácsony!


4 megjegyzés:

  1. A cipősdoboz akcióban minden évben részt veszek, és nem tudom, hallottál-e már a heti betevőről. Nem csak ilyenkor, egész évben fut. Vasárnapokon megvendégelik azt, akinek máshogy nem lehetne finom vasárnapi ebédje. Lehet támogatni őket pénzzel is, különböző vendéglátóhelyeken van kint persely, de vinni is lehet sütit, gyümölcsöt. Szerintem fontos kezdeményezés ez is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hallottam még róla, de nagyon szimpi, utána is járok :)

      Törlés
  2. Végre, valaki nem csak arról ír, hogy hogyan is lehet elverni a pénzt, meg milyen fontos 6-10 ezres karácsonyi ajándékokkal előrukkolni a rokonoknak, hanem igazi értéket adó bejegyzést ír! :) Mi a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnél szoktunk adományozni, főleg tartós élelmiszereket, talán nagyobb hasznát veszi ilyenkor az ember, szerintem. Az az egyetlen hátrányuk, hogy általában 1-2 hétvégén szokta ilyen gyűjtéseket szervezni, pedig szerintem simán lehetne ezt 1 hónapig is űzni, főleg Karácsony előtt, biztosan több asztalon lehetne étel, vagy valamilyen sütemény. Jó, évről évre sikeresebb az akció, csak engem néha bánt a tudat, hogy úristen, csak X %-al szárnyalták túl a tavalyi eredményüket, ha még egy hétvégét rááldoznak, akkor ennek a kétszerese is összejöhetett volna és több család kap enni. De nyilván, sokuk lehet önkéntesen csinálja ezt, így nem várható el az, hogy egymás után 4-5 hétig erre áldozzák totálisan minden szabadidejüket. Ez is nagy szó, hogy tényleg, erre áldoznak időt, és energiát. Jó, hogy írtál erről, én is terveztem, mert szerintem hiánypótló a sok vegyél meg mindent maszlag mellett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andus, nagyon jól esik, amit írtál, köszönöm! Jobban szeretek élményt ajándékozni, mint tárgyakat, de persze ez sok dologtól függ; viszont inkább három hónapot fordítok az ajándékvásárlásra, mint hogy a polcon rohadjon meg az ajándékom :) Év közben is szoktak gyűjteni néha-néha, de sajnos nem reklámozzák eléggé, én is többször elkerülöm sajnos.
      Ez az időszak az, amikor mindenkire gondolni kell, remélem mások is megpróbálkoznak vele :)

      Törlés