2012. április 12., csütörtök

Hipster... What, wha...?

Ez a poszt most nem termékbemutató lesz, sokkal interaktívabbra szeretném megalkotni. Lassan nem lehet szó nélkül elmenni a nyár (vagy már a tavasz?) új divatőrülete mellett, ami a 'hipster' nevet viseli.



Utána olvasgattam a dolognak, és túl sok mindent, hogy honnan indult, mi a jelentése etc. nem találtam. Egy nagyon jó cikket találtam róla, ahol a csajszi kicsit ironikusan, és görbe tükröt tartva írja le a stílus jellemzőit. Ha valakit érdekel, itt tudjátok elolvasni.

Szóval gondolkoztam, hogy gyakorlatilag ez az egész arról szól, hogy turiba járnak, saját maguknak szerkesztik a ruháikat. Na most, attól ugye, hogy én is ezt csinálom, még nem leszek hipster, ugyebár. DE! Most jön a kérdés. Sokan vannak, akik elkezdték a stílust, elkezdett terjedni. És az, aki most ismerte meg a stílust, és most szeretné követni, az mind pózer? Mert nyílván, van az a réteg, aki úgy reagál, hogy 'Ú, ez az új divat, nekem is ilyennek kell lennem, és akkor én is divatos leszek! Must buy vintage stuffs!' na, ők a divatmajmok. De ha van egy szerencsétlen ember, és ő most látta meg a stílust, és megtetszett neki, mert magáénak érzi (bizonyos részeit, mert a dubsteppet nem lehet megszokni :D ), és elkezdené követni, akkor ő is pózernek lesz titulálva.

Ott a másik gondom, hogy hát a Claire's-ben tavaly óta lehet kapni a cuki réz-színű baglyokat, kalitkákat ékszereket, gyakorlatilag az egész bolt egy nagy hipster-tanya, és nyílván vannak, akik régóta onnan vásárolnak. Sokan sosem gondoltak rá, hogy ez egy stílus lesz, ők is be lesznek skatulyázva. De, biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik majd verik a mellüket, hogy bezzeg én már tavaly is ott vásároltam az ékszereimet, én true-hipster vagyok, nem pózer.

Szóval a nagy gondom, hogy nekem tökre bejön az egész stílus, a maga fél-fej-leborotválós őrülettel együtt (jelenleg nekem is rövid a jobb oldalon a hajam, mert a szőkítéssel tönkretettem, és le kellett vágnom XD szóval az alap megvan), de tökre nem hiányzik ugyanaz a hiszti, mint az emo körül volt. (Hát persze, most mindenki megvilágosodott, én is voltam emo, mily' meglepő -.-' :D) Meg tökre nem hiányzik, hogy szép lassan, átlagos fizetésemből, amiből sulit, meg diákhitelt törlesztek, felszerelem a ruhatáramat, és mikor kész vagyok, a stílus addigra eljut a hű-de-divatos-akarok-lenni/vagyok magyar plázában nevelkedett lánykák fülébe is, és nekik két csettintés után apu/anyu megveszi nekik az egész kollekciót, és minden másfeledik lányon ugyanaz, vagy nagyon hasonló cucc jön szembe velem. És közben fennhangon hangoztatják, milyen nagy egyéniségek... Erre már semmit nem mondok :D

Szóval a nagy kérdésem hozzátok, kedves Olvasók (már ha maradtak a cikkem után xD), nektek hogy tetszik a nyár új slágere, a hipster-stílus?



*Ha bárki sértésnek venné a soraimat, leszögezném, hogy senkit nem akartam megbántani, ez az én saját véleményem.

9 megjegyzés:

  1. Az emók körül rendezett botrány szerintem egy kicsit túlzás volt annak idején. Emlékszem, amikor hirtelen menő lett, akkor mindenki azzá vált, és mikor már túl sokan voltak, elkezdett ciki lenni, piszkálták, beskatulyázták őket. Szerintem nagyon sok dologgal úgy van, hogy alapjáraton akár jó is lehet, de ha hirtelen kerül a középpontba, akkor nagyon meg is tudják utálni az emberek.
    A hipster stílusról én még azt sem tudtam, micsoda, amikor 9gagen és egyéb külföldi oldalakon már utálkozó hangnemben, kifigurázva írtak róla.
    Szerintem ne legyél az, azért, mert menő - bár ahogy írtad, ez nem is áll szándékodban. Akik igazán ismernek, valószínűleg tudják, hogy eddig is hasonlóan öltözködtél, hordtad a hajad, stb., az ő szemükben ugyanaz maradsz, aki pedig pózernek kiált ki, az valószínűleg nem ismer annyira, hogy ítéletet mondhasson rólad, ne foglalkozz a gyűlölködőkkel :))
    Apuci kicsi lányai pedig, akiknek megtetszik a hirtelen trendhullám, valószínűleg úgyis hamar ráunnak - majd jön más. Ha nem lesz már divatos valami, akkor látszik meg, ki volt a divatmajom :)

    Egyébként maga a stílus nekem is szimpi (a haj neem :D), de attól, hogy kedvelem a vintage cuccokat, imádok turizni és DIY cuccokat csinálni még nem tartom magam hipsternek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valami hasonló dolog volt, amin én is agyaltam, hogy 'hipsterré válni' nem akarok. Hogy magyarázzam meg? A stílus tetszik, de nem akarok egy-az-egyben azzá válni, csak beleépíteni a saját világomba ^^ Asszem még mindig nem érthető :D Na mindegy :D

      A hajamat megcsináltam ma, hétfőn megyek fodrászhoz :D:D

      Törlés
  2. (Bocsi, ez kicsit kisregény lett)

    VálaszTörlés
  3. Muhahah, öreg vagyok én már ahhoz, hogy trendeket kövessek. Ne hagyd magad beskatulyázni, nem kell ahhoz cimke, hogy kinézz valahogy. Tetszik, hordd, nem tetszik, hagyd a polcon. Ennyi. Pár év múlva úgyis mindenki csak erős gondolkodás után - vagy a vicceken keresztül - emlékszik majd arra, hogy mi volt ez az egész őrület.
    Egyébként nekem egy-két dolog tetszik, vastag keretes szemüvegem spec. van (Armani, hehe), az ékszerek közül egy-kettő bejövős, a zene meg az alterkodás kuka, egyszer már végigcsináltam, csak akkor grunge volt vagy mi, a fene se emlékszik rá, pedig most mekkorát tudnék tarolni a katonai bakanccsal meg a kockás inggel.
    Úgyhogy senkivel ne törődj, csak és kizárólag saját magaddal. Öreg rókalány vagyok, hallgass rám. :)

    VálaszTörlés
  4. Uhh, nagyon nem érted, hogy miről szól a hipszterség, ami már nagyon-nagyon régen kezdődött, ennek a dubstepes, oldalt felnyírt hajú irányzathoz SEMMI KÖZE! Ez megint a tizenévesek hülyesége.
    "A hippikultúra eredetileg ifjúsági mozgalom volt, ami az 1960-as évek elején bontakozott ki az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a szerte a világban. A hippi szó az angol hipster szóból ered, amely kezdetben a San Fransiscó-i Haight-Ashbury körzetébe költöző embereket jelentette. A hipsterek a Beat Generation ellenkultúra értékeit örökölték, saját közösséget alkottak, pszichedelikus rockzenét hallgattak, a szexuális forradalom követőivé váltak, valamint marihuánát és LSD-t használtak, hogy felfedezzék a tudat alternatív oldalát."
    Wikipédia, Google a barátod. Egyébként meg ha teszik valami, akkor miért foglalkozol azzal, hogy a divatmajmok, ahogy írtad, mit szólnak? Öt évvel ezelőtt nem volt menő hipszternek lenni, mindenki leszólta őket, ami meg most fel lett kapva, annak, mondom, semmi köze igazából a hipszterséghez.
    Lehet, hogy nem úgy tűnik, de nem bántásból írtam ezt, csak felvilágosításképp.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem hippinek lenni, a szó szoros értelmében (a háború ellen lázadó drogosokra gondolok), még mindig nem menő. Hipsterség alatt senki nem ezt érti, még ha eredetileg ez is az, épp azért mert tévesen nevezik a dubsteppes felnyírt hajúakat így. Jaajj olyan nehéz elmagyarázni, mire gondolok, de azért érted, nem?
      Szóval szerintem így áll a helyzet.

      Egyébként, Koiko, szerintem semmiképp sem jó, ha valaki egy hirtelen döntés alapján "valamivé válik", szerintem egyszerűen nem lehet csak úgy valamivé válni,jó a hozzáállásod, hogy csak ezt-azt beépítesz a saját stílusodba belőle, mert így lesz valaki egyedi szerintem, nem pedig úgy, hogy egy új őrült trendhullámot követ :)

      Törlés
    2. http://en.wikipedia.org/wiki/Hipster_%28contemporary_subculture%29 Tessék, itt a hipszterség fogalma, ha tudsz angolul, amit kimásoltam, az csak egy kiragadott példa. Nem az a célom, hogy bárkit bántsak, csak nagyon-nagyon bosszant, hogy amit leírt, annak semmi köze a hipszterséghez, ez persze nem az ő hibája, hanem a többi tudatlané, aki erről a fent említett jelenségről ezt kezdte terjeszteni. Öt éve ezt még "pózernek" hívták itthon, most meg azt mondják rá, hogy hipszter... -.-

      Törlés
    3. Kedves Névtelen!

      Én abból merítkeztem, amit az interneten találtam. Pontosan tudom,hogy mi az a hippi, és látom, hogy merőben más az a hipster stílus, ami most van jelen.

      Nem mondtam, hogy anno nem egymásból alakult ki a kettő, de ha figyelmesen olvastad a bejegyzésemet, láthattad, hogy van egy link, ahol egy csajszi ír a dologról. A Wikipedia a barátom, köszönöm, elég nagy vagyok hozzá, hogy el tudjam olvasni, és ott valóban az van leírva, hogy a hippi ebből a szóból alakult ki. De, ha megnézed azokat a képeket,amin jelenkori hipsterek vannak, akkor szerintem elég feltűnő a különbség.

      Törlés
    4. Kedves névtelen, én nem akarlak megbántani, de Koiko a stílusról írt, ami az öltözködésre erősen utal;ha annyira járatos vagy a hippiségben, akkor minden bizonnyal tisztában vagy vele, hogy a hippi örülhetett, ha 7-nél több ruhadarabja volt, de nem is foglalkozott vele, nem öltözködött precízen megkoreografálva, mint a hipsterek manapság.
      Szerintem a hippiség menő:D

      Törlés