2013. szeptember 2., hétfő

Ősz van, ősz 1. rész - A sütőtök

Sziasztok!

Mivel a kedvenc évszakom az ősz, úgy gondoltam, elindítok egy sorozatot, amiben az őszhöz kapcsolódó témákba megyek bele mélyebben. Mai témám a sütőtök, ami személyes kedvencem. Gyönyörű és finom zöldség, számos felhasználási lehetőséggel.




Egészséges zöldség


A sütőtök egy Dél-Amerikából érkezett zöldség, amit már a maják, az aztékok és a maják is előszeretettel fogyasztottak. Régi időkben is alkalmazták a gyógyászatban, jótékonyan hat vesére, májra és szívre, emellett a magas vastartalma segíti az emésztést. A téli időszakban is fogyasszuk bátran, mert segít a gélúti megbetegedések legyőzésében, ráadásul erősíti az immunrendszert. Ez utóbbinak köszönhetően a rákmegelőzésben is erős :) Éééés még mindig nincs vége, a bőrt is szépíti. Nevesítve: A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kálium nyüzsög a húsában, a magjában pedig az E-vitamin található. 

Tökéletes dekoráció őszre


Mivel a sütőtök az ősznek és a halloweennek is egyértelmű szimbóluma, önmagában is szép dekoráció. Emellett könnyen feldobhatjuk egy egyszerűbb, díszesebb szalaggal, amiből szép masnit köthetünk rá. Be is festhetjük, így több stílust alakíthatunk ki, de ragasztóval bekenve szuperül megragad rajta a csillámpor, kövecskék és különböző termények. Ha csipkeanyaggal vonjuk be, nagyon elegáns hatást kapunk. 
Amennyiben nem vagyunk lusták kést ragadni, nagyon szép töklámpásokat faraghatunk, de egyszerűen félbevágva is hasznosítható...a kisebbek tökéletesek gyertyatartónak, a nagyobbakból kínálótál készülhet. Sokan félnek tőle, hogy hamar rájuk rohadt, erre is van megoldás; az írószer boltokban többféle apróság kapható, mintás csipeszek, felragasztható filcalakok (nekem mindegyikből van dögivel). Papírból otthon könnyen csinálhatunk tartós díszt, de akár a rizspapíros lámpát is átalakíthatjuk. 


Változatos receptek


Sokan csak a sütőtököt és a sütőtökkrémlevest ismerjük, bónuszként szoktunk tökmagot rágcsálni. Ennél sokkal több is kihozható belőle (én például gyerekkoromban rengeteg töklevet ittam), sósat és édeset egyaránt. Süthetünk belőle muffint, tekercset, pitét, mártogatós és sok más sütit; de rizotto, saláta és meleg ital is készíthető. Természetesen a magoktól sem kell megszabadulni, megfűszerezve és sütőbe bedobva tökéletes ropogtatnivaló az esti meccs mellé.

Harry Potter sütőtökös itókája

* 2 nagyobb szelet sütőtök megfőzve/sütve és pürésítve
* 1 fahéjrúd
* 1 csillagánizs (kihagyható)
* 3 szegfűszeg
* 2,5 dl almalé
* 1,5 dl narancslé vagy ananászlé, ki melyiket szereti jobban
* 1-2 evőkanál méz
* 2 evőkanál méz
* őrölt fahéj a díszítéshez

Hozzávalókat egy lábosban összefőzzük és tálaljuk. Rém egyszerű :)

Keksz sütőtökkel

* 20 dkg főtt és pürésített/áttört sütőtök
* 30 dkg liszt
* 10 dkg puha margarin
* 2 tojás
* 18 dkg barna cukker
* egy tábla csoki összetörve
* egy csomag vaníliás cukor
* 1-1 teáskanál őrölt fahéj és gyömbér
* 1-1 teáskanál sütőpor és szódabikarbóna
* egy csipet só

Tojásokat, cukrokat és olvasztott vajat habosra keverjük; majd hozzáadjuk a sütőtököt, a sót és a fűszereket. Szépen eldolgozva hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport. Végzetül belekeverjük a csokidarabokat. Kibéleljük sütőpapírral a tepsit és kiadagoljuk. Ne ragjuk egymás hegyére őket, mert alaposan megnőnek sütés közben. Kb. 175 fokos süssük 15 percig, de figyelgessük közben, nehogy kiszáradjon!

További receptek:












10 megjegyzés:

  1. Hát én egy cseppet sem szeretem a tököt, de lehet hogy csak azért, mert rosszul volt elkészítve. A sütőtökös tekercs viszont egész finomnak tűnik. Lehet hogy teszek egy próbát, köszönöm a receptet! :)
    puderpuffni.blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kísérletezni a zöldségekkel, mindegyiknek van finomabb verziója (mint a főzelék :D):)

      Törlés
  2. Imádom minden formájában. Tavaly a belsejéből kaja lett, a külsejéből pedig, faragtam. :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó lett az új fejléc :)Hangulatos

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Imádom a sütőtököt! Elég gyakran főzök krémlevest, de próbáltam már sütit is. A mártogatós receptjét meg tudod adni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megfőtt, krémesre gyömöszölt sütőtök, krémsajt, cukor, fahéj és gyömbér (más őszi fűszerek is mehetnek). De van sósabb változata, ott krémsajt helyett jobb a sűrű görögjoghurt, fokhagyma, koriander, só bors...érdemes vele kísérletezni!

      Törlés
  7. Ebben nagyon egyetértünk: én is imádom az őszt! Nagyon tetszik ez a poszt (: (tudom ,hogy régen irtad,de vissza felé olvasok most-ismerkedek :D) Nagyon imádom a tökös dekorációkat; én pl. munkatársnőmtől kaptam pici tököket dísznek- a kertjében termett és olyan kis aranyosak ^^
    Egyébként elfogadnék egy sütőtökös tészta formát :D

    VálaszTörlés